"A monarchia riviérája" - Horvátország - KRK

8.png

Meghívásra érkeztünk Horvátországba, egészen pontosan Krk szigetre. A szálláshelyünk Čižići-ben volt, amely Krk várostól kb 20 percre található. Na de ne is haladjunk előre ennyire, hanem nézzük az utazásunkat. Ha Horvátországba utazol, számolj azzal, hogy az autópályadíjak viszonylag magasak. Letenye és Krk között kb 150 kuna, ami jelenleg (2018.06.11) 7200 Ft, tehát oda-vissza közel 15.000 Ft. Az utazási idő a sebességek betartásával közel 3,5 óra a határtól + add hozzá ahonnan te elindultál otthonról. Nekem Győrből 5 órás út, ha nem iktatok közbe megállókat, ám nem így történt.

Amikor megérkeztünk Krk-re éppen óriási vihar tombolt. Jégeső, mennydörgés, szél. Mondhatni nem volt ideális a tengerpart felfedezésére, s a helyi vacsorámat óriási vihar közepette fogyasztottam el.

5.png

Szerencsére ez másnapra elvonult és csodaszép idő lett. A szállásunk a parttól 5 percre található lakás volt. A házban kizárólag magyarok voltak, és magyarok is dolgoztak (karbantartók, takarítók, recepció). A lakás 2 hálószobából, egy nappaliból, étkezőből, konyhából és kényelmes teraszból állt. 6 fő elhelyezése kiválóan megoldható, s az ára a vendégszámtól függetlenül 70-120 euro körül van. Ez jónak mondható, hiszen ha egy 5 fős család vagy társaság érkezik, akkor ez éjszakánként 4400-7500 Ft/fő. A lakás klimatizált, jól felszerelt és a kilátás is olyan, amilyen egy reggeli kávézáshoz szükséges :-) Itt láthatod:

 7.png

A közeli szupermarketben vásároltam néhány dolgot reggelire (rozskenyér, proteines tej, szalámi, sajt) amely kifejezetten nem volt olcsó. Kb 5000 Ft-ot sikerült ott hagynom. Itt említeném meg, hogy minden alkalommal legyen nálatok készpénz, mert 10-ből 8 helyen nem fogadnak el kártyát. Olyan helyen sem, ahol idehaza már egyértelmű, hogy kártyával fizetsz. 

A reggeli után Dobrinj-ba mentem, ahol a hangulatos település igazán magával ragadott. Egy ételspecialitás miatt jöttem ide, de a szűk utcák és a panoráma is kellemes meglepetést okoztak. Az étel, ami miatt jöttem, egy kézzel készített henger alakú tészta, melyet hurkapálcával készítenek (állítólag), adnak hozzá többféle mártással húsokat, vagy rákot. Kóstoltunk marhahúsból készült verziót, currys csirkés, wokban készült zöldséges és rákos verziót. Mindegyik sikert aratott. 

2.png

3.png

4.png

 

Az ebéd után Risika következett, amely vad tengerpartja miatt népszerű az idelátogatók körében. 20 kuna parkolási díj után máris élvezhető a víz. Alig voltak, így nagyon kényelmesen el lehetett helyezkedni a parton. Itt tényleg csak megmártóztunk a tengerben és indultunk tovább Baska strandjára, melyről sok jót hallottam, így semmiképpen sem szerettem volna kihagyni.

9.png

Csodálatos öbölről van szó, kavicsos parttal (egy kisebb szakaszon homokos partja is van). Ez a strand is magasabb árfekvésűnek mondható az átlagnál, ám cserébe ha idelátogatsz nem fogsz csalódni a baráti kiszolgálásban. Ha a strandon elég volt a láblógatásból, irány a környék szigeteinek felfedezése! 45 euro ellenében egy egész napos hajókázós kalandban lehet részed. Meglátogathatod a közelben lévő börtönszigetet, elvisznek Rab szigetre, valamint egy grill ebéd vár a fedélzeten különböző tengeri halakból. A nap során több alkalommal is van lehetőség strandolásra a szigeteken, ha pedig unod a vizet, Rab szigeten könnyedén felfedezheted a látnivalókat. 

10.png

A következő úti cél Krk város volt, amely 25 perc alatt elérhető Baska strandjától. Számomra ez a hely adta leginkább az a hangulatot, amit kerestem. Kikötő, éttermek, szűk utcák, történelem. A turisztikailag belvárosnak nevezhető részhez igazán közel találtam parkolóhelyet. Jegyet 8-ig kell váltani, óránként 13 kuna ellenében. 

A szolgáltatások árai itt sem mindenhol "elegánsak". Néhány ízelítő: egy adag gyerekmenü 45 kuna (kb 2200 Ft), egy jó minőségű grillezett hal 400 kuna (közel 20.000 Ft), egy tenger gyümölcsei rizottó 100 kuna (kb 4900 Ft), egy büfében vásárolt üdítő 17 kuna (kb 840 Ft), a pékségben egy croissant 14 kuna (kb 680 Ft). Ha egy 4 fős családdal kalkulálok akkor a vacsora esténként nagyjából 30.000 Ft Ezek alapján mindenki döntse el, hogy hova helyezi az árak alapján Krk városát. Természetesen ezt nem elrettentés végett írtam, hanem azért, hogy tisztában legyetek az árakkal,ha ide utaztok. 

10_1.png

10_2.png

 

 Na de ha már monarchia, ellátogattam Fiumébe, Ogulinba, Varasdra és a neve miatt Kelemen településre is.

Fiume, azaz mai nevén Rijeka magával hordozza még a Magyarországhoz köthető múltját. A kikötőben magyar felirat olvasható az alábbi vasöntvényen. 

10_3.png

 10_4.png

A kikötőtől 2 percre található a Kossuth Lajos korzó, amely ma már csak Korzó néven található. Ez a város sétálóutcája, a helyei kedvenc helye. 

10_5.png

A fenti képen látható óratorony alatt átsétálva érjük el a Szent Vitus Székesegyházat. Érkezésemkor éppen vasárnap déli mise volt. Érdekes volt horvát nyelven hallani a papot.

10_6.png

A korzótól néhány percre található a halpiac és gyümölcspiac. 8-10 perc séta után pedig a Batthyány villához érünk, amely ma más a Horvát Tengerészeti Múzeumnak ad otthont. Azt kell mondanom, igazán pazar panoráma tárult a kormányzó elé, amikor idelátogatott. 

10_7.png

10_8.png

10_9.png

 

Hazafele úton érdemes érinteni Ogulint, amely a Plitivicei tavaktól alig több, mint 30 km-re található, Modrus-Fiume vármegye székhelye volt. Éppen egy gyerekfesztivál idején érkeztem a városba. A képen látható vár tornyai egykoron börtönként funkcionáltak, parkja szépen gondozott és az esemény miatt gyerekzsivaj lepte el.

10_10.png

Összegezve elmondható, hogy egyszer mindenkinek el kell mennie ezekre a helyekre. A néhol magasnak érezhető árak ellenére Horvátország ezen része is olyan élményekkel vár, amelyért megéri útra kelni. A bejegyzésemben említett bérelhető lakásokról szívesen adok további információkat, ha írtok nekem, illetve egyéb kérdésekre is szívesen válaszolok. 

 Köszönöm, hogy elolvastad, kövess Te is, hogy a jövőben értesülj az aktuális bejegyzéseimről. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://negyvenfelettafoldkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr8014040376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2018.06.14. 08:41:39

Szép hely az egész horvát riviéra, régebben sokat jártunk arra, Krk-en is voltunk többször, de nekem már 4 éve kezdett nagyon drága lenni. Mára pedig elérte költségekben Rimini árszínvonalát, turistaellátásban pedig maradt a kelet-balkáni színvonal.

Nemcsak az autópálya díjak nőttek drasztikusan, pl. a Plitvicei tavakhoz 5 éve a 2 napos belépő 110 kuna volt, az idén főidényben 1 felnőttnek 250 (!!!) kuna a belépődíj. A parkolás terén mindenhol megy a lehúzás, ott is megbüntetnek a parkolójegy hiánya miatt, ahol semmi sem utal rá, hogy fizetős lenne a parkolás.

Dubrovnikban a városfal körbejárására szóló belépő pár év alatt a sokszorosára drágult, Dubrovnikban minden drágább, mint Velencében (ebben persze közrejátszik a Trónok Harca filmsorozat keltette hírverés is, de az egyszerű turistát kevéssé érdekli, hogy miért megfizethetetlenek az árak).

A lényeg az, hogy 5 éve inkább Görögországba járunk nyaralni, olcsóbban jövünk ki, mint a fele olyan távol lévő horvát tengerparton.

40 felett a Föld körül

süti beállítások módosítása