Miniállam, nagy élmény: Luxemburg

lux.jpg

Amikor kitaláltam, hogy ellátogatok Luxemburgba, nem tudtam mire számíthatok majd. Nem volt róla túl sok információm. Anno láttam egy kisfilmet, melyben bemutatták a fővárost. Akkor döntöttem el, hogy azt a bizonyos hidat egyszer szeretném megnézni a városközepén. Nos, így is lett. 

Autóval Luxemburg nagyjából 11 óra utazást igényel, de higgyétek el megéri.  Na de nézzük az előkészületeket. A szobafoglalásnál ajánlom, hogy nézzetek szét az airbnb-n (kb 12.000 Ft egy lakás éjszakánként), ha pedig szállodát választanál, akkor Ibis érhető el emberi áron (18.000 Ft éjszakánként), avagy Doubletree by Hilton, amely éjszakánként közel 40.000 Ft/szoba. A foglalásnál bátran választhatjátok a belvárostól távolabbi helyeket is, például a repülőtér közelében, hiszen minden elérhető 10-15 perc alatt. Ami az étkezést illeti, az éttermek árai nagyjából a hazai átlag másfélszeresére tehetőek. Nem szabad kihagyni a fő teret (Place d'Armes), ahol gyorsétterem és kiváló minőségű étterem is elérhető. A tömegközlekedés a buszban kimerül. Érdemes városnéző buszra pattanni, amely 14 euro személyenként. 

A tervezett hídlátogatásom mellett a 63 méter magasra szállító lift volt kiemelkedő élmény, leginkább azért, mert viszonylag félek a magas helyektől, pláne ha ki kell állnom az adott hely szélére. A képen látható is, hogy van némi félelem az arcomon.

lux2.jpg

lux4.jpg

Látható a képen, hogy az autók számára fenntartott út alatt közvetlenül van egy kerékpár út. Ez nagyon tetszett nekem, remek ötletnek tartom. Nem balesetveszélyes a kerékpárosoknak, nem kellett elvenni helyet az autósoktól a kijelölt út miatt, és nem akármilyen panoráma várja a kerekezőket. 

lux6.jpg

A belvárosban a luxusmárkák üzleteinek kirakatai, ötcsillagos szállodák fogadnak. Megfogott a városban sugárzó nyugalom, tisztaság, lazaság, segítőkészség. Apropó segítőkészség, a beszélt nyelv a hétköznapokban a luxemburgi, de az ügyintézések során franciát és németet használnak. Ha pedig angolul szóltam valakihez, könnyedén válaszolt. 

Összegezve elmondható, hogy a Luxemburgi Nagyhercegség kihagyhatatlan úti cél.

lux5.jpg

lux3.jpg

Ha szeretnél további beszámolókat olvasni, vagy videóimat megnézni, akkor kövesd blogomat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://negyvenfelettafoldkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr5213837020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orient 2018.04.16. 23:54:12

Nem akarom leszólni a posztot, de Luxemburg az egyik leguncsibb hely ahol valaha voltam. Rohadt drága és nem éri meg a pénzt látni egy várost ahol vajmi kevés kultúra és valódi látnivaló lenne. Nekem óriási csalódás volt.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.04.17. 08:02:39

Az túlzás, hogy nagy élmény de remek hely. @orient: ha jól időzítesz olyan társulatok lépnek fel amit itthon 10 évente láthatsz.

orient 2018.04.17. 08:38:21

@Ződ2000: nem tudom ,annyira nem győztél meg. Ha én elmegyek valahova akkora általában valami különöset keresek (Firenze - Michelangelo, Uffizi, Roma - Forum, Vatican Múzeum, via Appia, Nápoly - Vezúv, Pompei, Amalfi és akkor még Franciaországba bele sem mentem....stb.) Európa tele van érdekesebbnél érdekesebb helyekkel, ehhez képest Luxi kerül kb. 10x annyiba mint említett helyek és ehhez képest semmi nincs ott, halálra untam magam. Egy koncertért vagy fellépőért meg nem fogok oda utazni, arra elég elmenni bécsig vagy münchenig mondjuk.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.04.17. 09:21:34

@orient: először is, ez egy dolgos kisváros (volt a 70-es évekig), és alapjában véve azóta is a világ egyik leggazdagabb országa, nagyon erős munkaerőpiaccal. Az ilyeneknek nem kell turizmusból megélni. Ami van, az viszont szép, rendezett és nagyon húzós az általános életszínvonal (maguknak alakították ki nem a turistáknak). Mellesleg a kontinens egyik legautósabb helye, így a látnivalók egy része eleve autós (pl hét kastély völgye vagy a "Kis-Svájc"), még a bevásárlást is a határon túlon intézik (ez mondjuk turisátknak irreleváns). Ami kerülendő és necces az a pályaudvar környéke, az összes kétes elem ott tanyázik.

Azért Luxemburg egy kisváros, ennél sokkal nagyobb városban is érkezhetsz rosszkor. De ha odafigyelsz az időzítésre meglepő léményekben lehet részed: mint a jazz-fesztivál idején: www.visitluxembourg.com/en/place/specialevents/blues-n-jazz-rallye

Szerintem érdemes egy körút űllomásaként felfűzni, előtte megnézni a Maginot vonalat délre, a Halál ötven óráját északra,a kettő között pedig az egész ország kb egy nap (Lux City pár óra, ha nincs épp program, plusz a 7 kastély völgye).

orient 2018.04.17. 09:34:06

@Ződ2000: ezek amiket felhoztál tök jó érvek arra, miért érdemes ott élni esetleg: életszínvonal, túrizmusra nincs szükség, érdekes programok a városban esténként, klubbok, fellépők, vásárlás, autókázás a környéken, de nekem még mindig nem annyira tűnik turistás helynek oda utazni ezért. Pont mondjuk NYC ellenkezője ami a legfantasztikusabb hely 1-2 hetes turizmusra, de ott élni hosszútávon kinyírna. Szintén sok hely Olaszországban fantasztikus egy pár hetes szabira, de soha nem tudnék ott élni. Luxi ezzel szemben egy nyugis hely ahol megvan minden, hogy az ember jól eltöltse a napjait ha ott él. Ez mennyire reális?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.04.17. 09:55:16

@orient: egy falu-ország ahol mindenki Porschéval jár, ez mennyire reális? :)
Amit a végén írsz szerintem jól megfogja a lényeget. Még annyi, hogy az egyetemistáit is elküldi külföldre, hogy kiengedjék a gőzt és világot lássanak (valamint értékeljék a nyugit), meg persze tanuljanak valami színvonalasat. Cserébe a péntek esték is olyanok mint egy átlagos magyar kisvárosban.

El kell fogadni hogy nem minden hely elsődleges turisztikai célpont.

orient 2018.04.17. 10:12:35

@Ződ2000: "egy falu-ország ahol mindenki Porschéval jár" Ebben benne van minden. Luxiban fordult velem elő életemben, hogy kifrdultam egy étteremből miután megkaptam a menüt. Végignéztem és első ránézésre úgy találtam, hogy 100Eur alatt nem jön ki egy szerényebb vacsi/fő amit enyhén sokaltam. :))
Nyugit értékelni azt lehet ott valóban akik bele születtek.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.04.17. 14:58:59

@orient: volt egy csomó elérhető árú étterem is, pl a Chi Chi's 8.50 eurós napi menüt kínál, és a főételek is 10 alatt indulnak. 35 euróért már normális többfogásos menük vannak, főtelek 10-14 EUR (ez egyébbként igaz Brüsszelre is).
Egy térrel arrébb a Brasserie Guillome már kulinárisan is kifinomult 3 fogásos menüt ad 20 euróért ("benszülött" helyiek vittel).

A nyugit az értékeli aki kisvárosban születik. Engejm zavart a nyüzsi hiánya. Amúgy aki nem születik bele az is igen jól él ott. Most nézem a gugli szerint 2000 EUR a minimálbér...

orient 2018.04.17. 15:13:46

@Ződ2000: nem azt mondom nem talaltunk ettermet, csak azt korabban nem fordultam ki meg mashol arak miatt. Alapvetoen azert dragabb mint mas nyugati varosok. Brusszelnel is dragabb, de Londonnal is altalaban veve. 2000 az relativ mert ugye abbol adozas utan nem tudom mennyi marad, es alberlet meg 1000 euronal kezdodik, magyarul nem egy olyan hely ahol mosogatasbol valaki meg tud elni. Normalis irodai munkaval igen mert az tobbszoroset keresi, de mondjuk ez igaz minden nagyvarosra, akar Budapestre is.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.04.17. 16:15:13

@orient: én azt olvastam, hogy minden reggel 100.000 ember indul meg a határon túlról (a német, francia és belga oldalról). Aki 2000 eurót keres az valszeg ingázik.

Valóban nem sok értelme lenne 1000 nettóért kimenni.

orient 2018.04.17. 16:16:42

@Ződ2000: hat az a best deal, luxemburgi fizetes, nemet, belga alberlet vagy lakas. Igy lehet valaki gazdag...

40 felett a Föld körül

süti beállítások módosítása