Christiania - anarchia Európa egyik legfejlettebb országában

c1.jpg

Amikor terveztem az utamat Malmöbe, hamar világossá vált, hogy a közeli dán fővárost, Koppenhágát sem hagyhatom ki. A busz kb 40 perc alatt vitt át Európa második leghosszabb hídján az Öresund-on. A városba érve feltűnt a rengeteg kerékpár. Tényleg szinte mindehol a letámasztott bringákat és a tekerő helyieket láttam. A város egyik kerületében található Christiania, ahol szintén tekernek, deitt inkább cigarettát. Nem is a szokásos cigit, hanem marihuánával vagy éppen hasissal készítik a pöfékelnivalót. 

Christiania bejáratánál látható a felirat, miszerint elhagyod az Európai Uniót és bent a törvények nem érvényesek. Fényképezni tilos, amire fel is hívják a figyelmet a falra festett jelek, sőt bizonyos helyeken rám is kiabáltak ha elővettem a telefonomat. Ez érthető is, hiszen olyan piaci standoknál árulják a kábítószereket, mint nálunk a piacokon a zöldséget, gyümölcsöt.

c2.jpg

Előre elkészített "trombiták", fű, hasis és minden más áll a vásárlók rendelkezésére. Ha beszerezted a kívánt árut egy fesztiválszerű térre mehetsz, ahol kocsmák várnak, a teraszokon füstolgő cigarettákkal beszélgető helyiekkel és turistákkal. Bármerre sétálsz meglehetősen fura alakokat találsz. A lakóházak is szürreálisak. 

c4.jpg

c5.jpg

A területnek közel 1000 állandó és sok ideiglenes lakosa van. A 84 hektáros területet a dán hatóságok kommunaként kezelik, külön törvénye van. Nincs jelen semmiféle rendfenntartó hatóság. Sok dán úgy tekinti Chistianiát, mint egy sikeres társadalmi kísérletet, noha a terület jogi státusza állandó viták tárgya. Egyes kormányok megpróbálták felszámolni a közösséget, de eddig minden erőfeszítés kudarcba fulladt, mert a közvélemény támogatja fennmaradását.

Milyen érdekes jelenség, hogy Christiania az egyik legnagyobb turisztikai attrakciója lett Koppenhágának. Elgondolkodtató, hogy vajon miért torelálja az állam és a lakosság ezt a helyet, ahol a drogfogyasztás nyilt és óriási méreteket ölt. Nem kérdés, hogy ha bemenne a rendőrség, könnyedén felszámolhatná az illegális drogkereskedelmet, ám mégsem teszi. Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy így legalább a város más pontjait megtisztították az efféle szenvedélybetegektől? Keretek közé szorították a bűnözést? Tudom ezek szinte értelmezhetetlen kérdések egy hagyományos értékrendű európai társadalomban, de valami oka van annak, hogy ez így működhet. 

c7.jpg

c3.jpg

c8.jpg

c6.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://negyvenfelettafoldkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr8414795582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DirtyHarry 2019.05.01. 18:40:26

@tükörfúró: Nem kellene hülyeségeket beszélni, a hely még létezik, köszöni jól van :)

A bódékat lebontotta rendőrség, kamerákat szereltek fel és stb... mindez tartott kb egy hétig, a helyiek mindent visszaállítottak úgy ahogy volt, és továbbra is várják a turistákat.

DirtyHarry 2019.05.01. 18:42:55

A szerzőnek csak annyit, hogy a rendőrség igen is bemegy időnként, ilyen kisebb harcok dúlnak, pár napig csend van aztán minden visszaáll a régi kerékvágásba. Amikor túl erőszakosak és megszállják a környéket hosszabb időre, akkor mindig más város részekben üti fel a fejét az árusítás és a vele járó bűnözés. Szóval hosszú távon ugy van ahogy írod, a városnak jobb ha mindez egy helyen zajlik.

darlacko 2019.05.02. 03:36:02

"a város más pontjait megtisztították az efféle szenvedélybetegektől" - A hasis és kannabisz fogyasztói nem szenvedélybetegek. Aki betol az arcába egy sört egy söröző teraszán, az kb. pont annyira szenvedélybeteg.

"Keretek közé szorították a bűnözést?" - Bűnözés? A könnyűdrogok használata és terjesztése csak azért büntetendő, mert a tudatlan törvényhozók így döntöttek. Ha legalizálnák a kannabiszt, akkor máris nem lenne bűnözésről szó.
A drogbűnözést a hatóságok kreálták. Ha illegálisak a drogok, akkor definíció szerint kizárólag a bűnözők foglalkoznak a drogok terjesztésével és kizárólag bűnözők fogyasztanam drogokat. Mert a törvényhozó így skatulyázta be őket.
Ezért aztán aki drogot akar venni, az kénytelen bűnözőkkel üzletelni. Adót nem fizet a pénzmozgás után, nincs garancia a drog minőségére, elszamolási, üzleti vita esetén semmi esélye a jogait bírósági úton érvényesíteni. Tehát a jog kitaszította őket a társadalmon kívülre.

Érdekes, ahol legalizálták a kannabiszt, ott nem bűnözők foglalkoznak a drogkereskedelemnek ezzel az ágával és a fogyasztók sem bűnözők. California, Colorado, Oregon államok, most már Kanada egésze...

A drogbűnözés és a hozzá kapcsolódó pénzmosás, területi harcok, elszámolási vitak erőszakos megoldása csak azért léteznek, mert az állam úgy döntött, hogy egy növény, ami kinő a földből, az illegális.

darlacko 2019.05.02. 03:42:10

Ha bemegyek az első sarki boltba és veszek egy üveg vodkát és seggrészegre, agresszívre, öntudatlanra iszom magam (akár halálra is ihatom magam, ehhez egy 7 decis üveg vodka bőven elég), az teljesen legális. Sőt, még az államnak is tetszik ez, hisz magas adót fizetek a legális drog, az alkohol után.

Attila360 2019.05.02. 09:25:39

@tükörfúró: ne na beszélj, tényleg. Akkor én hol jártam március 16-án?? :-)

Jakab.gipsz 2019.05.05. 10:41:25

Ezek szerint valami még is csak "bűzlik Dániában".

Csak azért mert a "fejlett demokráciák" fejest ugrálnak a saját taknyukba, még nem szükséges szolgai módon követnünk őket.

40 felett a Föld körül

süti beállítások módosítása